De brouwerij
Vroeger was het brouwen van bier totaal anders dan nu. Toen waren er geen roestvrijstalen tanks en geen computers. Alles was handwerk en het gevoel van de brouwmeester was cruciaal voor de kwaliteit van het bier.
Achter de grote toegangspoort van de brouwerij aan de Wycker Grachtstraat is een onderdoorgang, met links de voormalige kantoren en daarachter de limonadefabriek 'Malifa' ('Maastrichtse Limonade Fabriek'). Op grote cour zijn meerdere ruimten waar delen van het brouwproces plaats vonden.
Water- en kookketel
De waterketel met een inhoud van 10.000 liter bevindt zich buiten op de cour onder een afdak. In het begin werd deze ketel met hout gestookt, later gebeurde dit met kolen. De waterketel werd tijdens het brouwproces ook gebruikt als kookketel. De water- c.q, brouwketel is gemaakt van dik rood koper, zoals dat hoort bij een brouwketel. Je ziet dat alleen aan de bovenkant, want de ketel is ingemetseld in een bakstenen isolatielaag.
Gietijzeren beslagkuip
Ons pronkstuk, uit het einde van de 19e eeuw. Via buizen stroomde warm water van de waterketel naar de beslagkuip, die tevens diende als filterkuip voor beslag. De gefilterde vloeistof werd 'wort' genoemd. Op de verdieping boven de beslagkuip staat de schrootmolen, die de gemoute granen plette tot moutmeel. Hier staat ook een grote verzamelbak, waar wort uit de beslagkuip werd opgeslagen totdat de waterketel leeg was.
Buizenkoeler
In de ruimte van de beslagkuip hangt ook een buizenkoeler. Deze werd gebruikt om de wort na het kookproces af te koelen.
Ammoniakcompressor
Ook imposant is de ammoniakcompressor uit 1910. Met dit apparaat was het mogelijk om ijswater te maken dat nodig was om te koelen tijdens het brouwproces en om het bier tijdens de rijping op een constante lage temperatuur te houden.
Zowel de ammoniakcompressor als de beslagkuip worden door riemen aangedreven.
Gistkuipen
In de volgende ruimte staan 2 open gistkuipen van ieder 4.000 liter. Hier vond de vergisting plaats en heette de vloeistof na vergisting eindelijk bier. Meestal was het proces bovengistend. Pas later kon dankzij koeling ondergistend gebrouwen worden.
Lagertanks
Op de eerste verdieping van de brouwerij liggen ca. 20 lagertanks met een inhoud van 3.000 liter per stuk. Op deze etage kon het bier ' nagisten ' en bewaard worden totdat de biervaten werden afgevuld, c.q. de flessen werden gebotteld. In de begintijd van de brouwerij waren dat natuurlijk houten vaten. Bij een rondleiding worden de lagertanks niet bezocht, aangezien de ruimten moeilijk toegankelijk zijn.
Bottelarij
Aan de overzijde van de binnenplaats bevindt zich de bottelarij. Hier werd het bier afgevuld in flessen.
In een moderne brouwerij worden nu wel met gemak 60.000 flesjes per uur afgevuld. Bij Brouwerij Bosch gebeurde dit allemaal handmatig. Van het wassen van de flessen, het afvullen, het afsluiten van de flessen met een kroonkurk, tot het etiketteren. Alle aanwezige machines functioneren nog.